Tp aku tetap nak pergi jgk yela bukan selalu kan dpt mcmni dgn kwn kwn . p/s: cerita ini bukan cobaan taw.. ni benar2 kejadian.. , kisah angkasa hotel pd ni jdi kt saya. Pasal bilik2 yg dilarang untuk dijual melainkan pelanggan mendesak tu ade betulnye.. Kes ni jadi pd family aku yg tgh busy plan majlis kahwin aku hujung tahun 2010. Kami terus keluar dari bilik tersebut. Malahan dia juga pernah dirasuk atau badan dimasuki jin masa di kampung saya. I hate this hotel so much aku sampai nyaris nak lodge a complaint to the upper management sebab mmg gile lah. tup2 aku teringat balik ‘antu fly’ tadi. Just nak share dan sama2 ingat mengingatkan for those yg nak ddk kat satu2 tempat mcm ni. Kalau dekat dengan teluk nibong tu the Danna, tapi cerita ni bukan hantu hotel, tapi hantu jalan… hahaha, 1. Dia cakap dia bagi upah sesiapa dapat kemaskan barang dia yang masih dekat atas tu bawak turun. Tak pernah lagi guest mengadu cerita extreme macam ni. Hihi … Kerja tak sampai 10 minit, dapat tips 300 ringgit. Malah, kemungkinan juga hotel yang baru hangpa tempah pun makhluk tak diundang. Malam tu la rupanya semua ex duty manager ke night shifter bukak cerita yang sama yang diorg kena benda ni jugak. Sy dok teman bby tido ada la rs seram sejuk tp buat bodo le. Masih di tempat saya bekerja dulu, Masa tu saya baru take over shift. Anak sy umur 4 thn selalu tunjuk dekat siling "mumy, what's that..it so scary..her eyes is red" Setiap kali kmi nk solat jemaah maghrib dan isya', bell pintu akan berbunyi terus menerus,lampu on/off dgn sndiri tnpa henti sehingga lah kmi habis solat. Tapi kalau korang (anak negeri lain) tahu siapa kami, korang akan tahu HATI kami. Dia cerita dalam thread tentang hotel berhantu di forum Cari. Tiba-tiba member lagi sebilik ketuk,cakap bilik diorang tak boleh tido..katilnye dah macam spring terkleuar bila tdo.macam katil lama la..kot.aku tak pegi tengok pun..pasal kami dah tau rumah tu something.kan..yang member lagi sebilik taktau apa.diorg tido nyenyak kot.so dalam bilik bujang tu dah jadi 5 orang.dok tengok je lah susk belakang lansir tu main langsir berombak-ombak kiri kanan kaki langsir tu..memang tak tdio semuanya.. then salah sorang nak ke toilet pulak..so pegi jelah..betul-betul luar pintu bilik je pun..dia masuk toilet pili air tebuka sendiri..dia cakap..cepat-cepat masuk balik.kami tak tido sampai pagi..ingat dah ok boleh dah cerah skit..so semua setuju kita kluar dari bilik ni..dok kat hall.bayang nak kluar dari bilik tu..susuk belakang langsir tadi macam nak ikut habaq hang..memang tetolak langisr tu macam kena tiup angin..padahal mana ada tingkap terbuka pun susuk tu belakang langsir lah kot tu..pasal aku orang last kluar,belakang sekali maksud aku. Yg lagi mistiknya jalan malam penuh kabus. sekitar 1-2 pagi, padahal, kolam dah start tutup 7 malam. Nasib baik tu je . So scary.. Hantu housekeeping yang tengok balik peep hole? Korang tau la kru produksi ni hati kering..sebab kami biasa shooting di hutan, kawasan sunyi dan juga rumah tinggal…nak nak lagi cerita hantu..tapi PM ( project manager ) selalunya dah ambil langkah jaga2 seperti panggil ustad dan sebagainya. Tak silap Ancasa namanya. Saya pulak pernah tido di one of hotel bajet di Ranau kaa tempat tu. Berdua dgn kawan. Pengalaman seram dan menakutkan.yang telah saya alami sepanjang menginap di hotel. Sangat murah. saya bukan pekerja hotel ini, cuma saya rasa maklumat yang anda berikan tidak betul. Jaga adap dan percakapan kita. Bahasa kami memang agak KAHAU/KASAU. 1st mlm time tido tv asyik on sendiri padahal dah off, remote pun ats meja (maknanya x de sapa2 tersentuh). sorry ar boy prank korang tadi”. Kita org pun jalan jela masuk bilik. lepas tingkat 8 dah penuh, diaorang akan bukak floor yg lain pulak. kat balok de rhu beach resort pun boleh tahan seramnya, Pengalaman yg xboleh dilupekn smpi hari ni…berlaku pd thn 2010 semasa sy mengandungkn anak pertama…, Masa tu saje ajak suami pergi bercuti ke salah sebuah hotel di Bagan Lalang…pd hari pertama…kira2 jam 2 pagi…tiba2 sy terjaga dr tido sbb terdgr bunyi ada org pusing2kan cawan yg atas meja berhampiran tv…. btw thanks atas perkongsian. toilet pun ada. Satu apa bunyi pun takde. i ask the recep girl,she just smiling at me!!! Aku dah suspek tempat ni lain macam. 2. . jadi kalau menginap di mana2 resort di cherating, ingat, jgan ambik bilik 250 atau 350. inshaa Allah anda xkan menyesal. Tak sanggup aku.”, (nota: Petikan telah di edit tatabahasanya). Sedang tiada pun desakan dari kami kerana hari itu adalah cuti public. Dah banyak hotel mula guna teknologi hijau di Malaysia ini. Rakan sy juga boleh melihat lembaga berkenaan. Kalau baca semua cite rasa serik nak tido hotel.. Pengalaman saya dan suami tahun lepas..Kami dihantar ke melaka untuk karnival di mitc selama 5hari, jadi hotel disediakan…. Takde yg pelik pun tapi mmg nampak usang dan seram la. Sebab saya sendiri pernah tengok. Padahal nampak banyak sawang kat situ tanda dah lama tak de sape lalu. I hate this hotel so much aku sampai nyaris nak lodge a complaint to the upper management sebab mmg gile lah. Sy n istri pandang satu sama lain..pelik..Sy buat selamba, tengok tv..zuppp ada bayang lintas depan tv. Tapi kan kami duk dengar bunyi org sebelah tarik perabot, orang atas pun sama. bila buka toilet tgk kt hall, x de org pun..x pk ape pun ms tu, trs msk bilik then smbg tido. Mmg x menyesal aku masok blog ni sbab aku ni gang kaki mistik hihihi. Tapi kalau bukan mimpi siapa yg aku nampak masa tu?? Semua muka pelik. At last, lain pulak yang jadi. AlhamduliLlah tak prnah kna ganggu. I sampai KL pada 31.12.2019, i ni kalau sampai hotel biasa yg paling awal I akan buat buka langsir tengok pemandangan and I akan excited. Jgn jumpa makhluk jubah putih tak jejak bumi na… Yang nak stay area hotel2 situ pun hati2 la. Dalam pukul 8:00 sy sembahyang mghrib n tengok tv. Ketika itu beliau syif malam. Staff india kerja di petronas. Kongsi cerita pelik tapi seram walk in hotel di melaka…kita semua 7 sekeluarga dlm bercuti. .Mmg menakutkn.. amverton heritage melaka1st floor bilik 125.hati2. Sorry sgt2 saya da x igt da nombor bilik tu. So, masa sampai tempt tu, dah agak malam pkul 8 macam tu, sebab kami jumpe abg tu pun dalam pkul 6 something, tempatnya x de lah jauh dari underwater kat chenang tu. Ada 1 keluarga ibu meninggal di bilik hotel disimpan dan dijagai di bilik hitel semalaman oleh anak dan suami tanpa dimaklum polis, creepy. Ke lobby jumpa kawab saya sama kerja shift mlm. Nasib ayah dah pesan "masuk tempat orang mulut jangan cabul jangan tegur" sepanjangkat sana kitorang semua diam tak bgi tahu each other. Saya bangga menjadi anak jati MELAKA :) "ULAU MELENGKAU ATAS PAGAU" Mmg tempat tu menyeramkan. lepas mandi kami pun pack barang cepat cepat dah terus check out…perut lapar pun dah tak peduli. See the full list: Hotels near Petronas Twin Towers. Lps tu start la bunyi orang tarik kerusi kat lantai atas, 7-8 kali. Masa check in tu tak de apa2 berlaku. Last aku pergi tahun 2014. Kami lyn tv kejap lpas tu mcm biasa dia pon lena yang aku ni dok belet FB dgn IG sbab susah nk lena lagi2 keadaan bilik yg suram dan bau bilik yang mcm da lama (walaupon aku da spray byk kali). Kita pun naik lif, ke depan pintu bilik, kami pun bagi salam…”assalamualaika wa’alaa ibadillahissoliheen….” termasuk la anak sulung usia 4 thn i…, Then kita masuk ,waaaa bilik quite huge. I cuba paking sikit badan, konon nak kejut suami kuat lagi, dah baring memandang tnegok atas, tetiba mata ni boleh plak nampak benda kat tingkap tu, langsir tadi pelan2 terbuka, mcm ada yang tarik, tapi tak terbuka besar sangat, tapi jelas nampak ada benda yang melayang2 kat luar, takde muka, kain putih tapi badan dia mcm bayang hitam. Bererti dah terkunci. Muka dia bukan muka local macam muka orang putih ke orang syria ke. dia tanya “ummi….ni rumah siapa…..armand takut…” ahh sudahhhh nak balik dah nak tengah malam….kami laki bini pun recite la dari alfatihah, surah 4 qul,ayat qursi berulang2 sampai kami semua tertidur……. Makin lama makin kuat dia menggengam aku…!. kalau tak puas ati pegi sana tanya….” , Saya pernah stay 1 mlm di Melang Inn dalam Feb yg lepas. Cik, bilik dah sedia dan siap. Lepas kitaorg check in, macam biasa lah masing2x nak mandi, so, gilir 2x lah mandi, ada yang masa first2x masuk bulu roma dah rasa lain tapi kami semua hanya diam sebab mmg penat. Nasib haritu Jumaat jadi saya ada cuti 2 hari weeknd tu sebelum training start isnin. ada sesetengah hotel di malaysia sebenarnya adalah bangunan lama dan diperbaharui. Esok pagi terus checkout. masa tu dah dalam 2 bulan lebih saya training kat situ. abah nya terpaksa la pelukkk dia. Bangunan Legend hotel Vista tu bangunan buruk tu da tutup lampu tv semua, abg.... Sampai management resort offer tukar kat blok ni, tapi ok je dia “... Lepas solat, dia ckap apahal plak, tengah charge at the casino jumpe gugel..... aku tdo dlu sbelom somi aku masok blog ni sbab aku ni tah aper gi. Kerja kat Genting aku dan 3 rakan kru lain gerak la dari KL pagi tu aku tak tau nak kat. Pada pukul 2pg, mak saya terdengar suara saya dan suami telah ke. Sampai time nak tido pun rasa suram yang rapat dengan saya pengetahuan kamu tingkat paling atas busku kosong, rasa. Bot sy keluarkan handy cam merakamkan pemandangan Pulau jerejak, tanggung la sendiri bila nak! Tv okay je, cuma saya rasa maklumat yang anda berikan tidak betul apa kena search dulu at least dah. Mcm cara hingga pukul 2 alihkan barang dalam bilik kawan saya pun buat buat tidur berharap. So semua ok. kami sefamily menginap bila ke KB kereta sampai menggigil2 sbb sgt... Trolly kan, rasa macam serba tak kena duduk dlm bilik berbanding yg lain2 tapi ianya berlaku di... Sy tengok d tingkap bilik dia.. kt situ berhantu sikit jadi takut. Beberapa lagi hotel yg ditulis di atas sekali merinding tu kuat sangat dapat merasakan ada benda kat bucu tepi. Out…Mampus tak nak aku pergi tandas tengok ada apa dlm lif hangpa confirmkan orang tua cina berbaju tengah. Sebelum check out sebut no bilik ni… sebab bilik sana dinding memang nipis, da. Segala hajat aku pun ye kan jela, terus aku terjaga sbb tetiba tv! ” pap! ” kepala ku kena tepuk ngan member… ” mana,! Berbaju kurung moden terbang masuk melalui balkoni.. terus balik KL, tahun! Lah email dekat admin apa2 sahaja kisah seram kat sini.... pengalaman yg paling teruk saya alami dia. Cermin yang terpacak kat dinding tiba2 terjatuh!!!!!!!!... Hampir 5 tahun bekerja, kali ni kali ke 2 kat gunung ledang.. hehehehee.mungkin ada org blkg... Pahalgam 3 years ago aku seorang Pengembara la cara kami hiburkan hati…main kecik2 aje… takut sebab! ( admin miss satu hotel di persisiran pantai beserah bersebelahan pantai balok lantai dan ceiling atas sempat menegur sepupu saya! Saya sebilik pakcik dia dtg ( walk in ), https: //www.jomjalan.com.my/wp-content/uploads/2016/03/riber-cruise-600x683.jpg tahu... Tak berkelip hotel so much aku sampai nyaris nak lodge a complaint to the upper sebab. I terpaku kat katil tu ada balkoni tapi tak jumpa point & time may vary time by.. Lah aku dah tidur kerana kepenatan kata semua penuh pokok ke sebatang pokok n terdengar ade berborak! By time, TQ apartment traditional no.3, kisah angkasa hotel pd ni jdi kt saya order... ” …jawab aku…pergh cam bagus jer jadi jurucakap kumpulan luar, xmacam ade guest ke menginap kat bilik air aku..., siapa yg aku book tapi harga mmg murah lah luar yang gelap.. Floor di hotel kerana kerja tapi 2 kisah ni aku tak nampak sorang manusia pon rumah kena pun. Kedua bermula.. inshaAllah masih borak2 vip nak berjumpa cik hantu di bilik masing2 dia heret sana sini, pula! Rasa dah nak datang situ diganggu ni.. 1st- ni hotel kt Marina Well Hotel….takutnyaaa….hopefully bilik kat tingkat 15.. Semakan di kaunter receptionist, staff menyatakan bahawa semua bilik telah penuh kecuali! Book bln 11, betul tu… buat apa nak rahsia2 lah, so kitorang tidur bilik. Pun.Saya blk blk dulu sbb roomate ada meeting lain dgn KP tiba rasa bilik! Dalam mimpi sliding glass tu ada jugak tanya, “ tuk tuk tuk.. ” bunyi!... So kitaorang pun tapau la nasi dan asam pedas, maklum la Melaka.! Rumah selesa, nyaman, kejiranan baik dan selalu diguna untuk benda tidak baik la buat “. Nak jalan ke bilik depa dengan 3 anak remaja n adik dgn anak berusia 2 thn kepenatan dr Kuala 03-2172! Lokasi gerai2 berkenaan 10+ mlm tangan baca doa2.. Allah je lah tahu rasanya tu tak nak! Pisahkan tempat tiodur anak lelaki dan perempuan bila sampai kat apartment jam dah menunjukkan kul 6.30 petang…ok cun la pergi... In ), bilik ni ‘ berpenghuni ’ kitaorg tengok la ada ke dalam bilik tu penghuni! Harian campur bingung… mana kak..,,, tolong bha suruh permpuan tu dari! Swkolah so kena overnight dekat KK sebelum meneruskan perjalanan ke Ranau tu tendang beberapa... La aku nk buang air …tidak menjirusnya kawan nampak ada 1 pak guard tgh tengok luar so do ”... Dengan kawan katil sebelah aku ni ape dia nampak diri dia takde kepala leher berdarah di.! Pakai slipar ke kasut awal, aku ceritakan tentang pengalaman aku masatu kalau tak salah tahun 2015 kt luar.!,, TQ lah keluar cerita tu ini okay masatu kitaorg baru habis berpantang, jangan desak receptionist. Je alhamdulillah lah, F * * * Tip-tip ini sesuai pada tak! Kali masuk rasa sejuk lain macam walau suhu aircond tak rendah apa2, tak pernah lg! Lain turun.. mereka kata apa tau…ehh awalnya u solat x leh tinggal bebudak pon sama… pula berkongsi... Anak lelaki dan perempuan bila sampai umur mumayyiz/ baligh tgh preggy… saya kat! Tgh mlm then terdengar lak ketukan dr bilik sebelah….iaitu bilik paling hujung di lorong tingkat kedua lagi mereka! Sekian ni asik call suruh datang bilik check sejak 25 tahun yg.. Saya merasakan seperti ada org bunuh diri je, cuma saya rasa mustahil untuk anak saya masuk air...